Nabídky práce

Nabídka pracovních příležitostí - práce, volná místa a brigády | Česká republika

Profese, klíčová slova nebo název firmy
Město, kraj nebo okres (nepovinné)
Prace-Brigady-Dnes.cz » Jobs magazín

Práce v padesáti stupních. Řemeslníci venku úpí horkem, vevnitř často není lépe

24.07.2019
Současnou vlnou veder trpí celá řada pracujících, kteří se nevyhnou pohybu venku nebo přímo na slunci. To se týká typicky řemeslníků nebo stavebních dělníků, kteří mnohdy musí pracovat na slunci v žáru sahajícím i přes 40°C. Klimatem nejsou ušetření ani zaměstnanci, kteří pracují uvnitř, typicky gastro provozy nebo budovy bez možnosti klimatizace a větrání. Bez rizika nezůstávají ani klimatizované prostory - přílišným chlazením vystavují zaměstnance dýchacím obtížím nebo nachlazení, náročné pro organismus jsou i velké teplotní rozdíly.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
V létě je přitom nejpilnější stavební sezona a zakázky musí běžet na čas. Přesto stavební firmy mají pochopení a snaží se své zaměstnance chránit často i nad rámec jejich povinností. "Nechceme, aby nám tady chlapi omdlévali vyčerpáním. Kromě pitného režimu se vždy mají možnost na chvíli schovat do stínu a případně se v práci střídají v kratších intervalech," popisuje Ondřej Wachal, ekonomicko-provozní ředitel stavební firmy VW WACHAL. Někteří řemeslníci takové štěstí nemají, například pokrývači tráví na slunci celý den a střechy se pod jejich nohama rozpalují na teploty až 70°C.

Při extrémních vedrech se lidé pracující venku vystavují hlavně riziku úpalu či úžehu. Přehřátí organismu může vést nevolnosti, v nejhorším případě dokonce ke kolapsu. "Proto je důležité používat pokrývku hlavy a dodržovat pitný režim. K tomu se nejvíc hodí minerální vody, protože pocením z těla odchází důležité látky," říká Jiří Bartoš, praktický lékař a člen výboru Sdružení praktických lékařů. Pokud k přehřátí stejně dojde, je nutné postiženého člověka ochladit například mokrým ručníkem a doplňovat tekutiny. Lidé by podle něj také neměli zapomínat na ochranu pokožky opalovacími krémy.

Uniknout před vedrem se často nedaří zaměstnancům pod střechou. Například v kuchyních při přípravě jídel teplota hravě stoupá přes 50°C. "Bohužel se tím nedá moc dělat, klimatizace do kuchyně je obrovská investice a ventilátory jen honí vzduch. Nakonec se chodíme ochlazovat ven do 35 stupňů," říká Lucie Moravcová, která vlastní restauraci v brněnském Ořešíně.

Zdánlivě nejlépe na tom jsou lidé pracující v klimatizovaných místnostech a budovách, i když ani tam se často větrání do horka nevyhnou. "Čerstvý vzduch je nutnost, pokud se lidé mají na práci soustředit. Klimatizace navíc vzduch dost vysušuje a pak se špatně mluví. Takže hledáme vždy nějaký kompromis," popisuje Josef Milon z vzdělanostního centra Language Hub.

Pozor však při nastavování výdechů klimatizace nebo mobilních jednotek. Pokud sedíte přímo v proudu chladného vzduchu, také si zaděláváte na potíže. "V létě jsou mnohem častější případy nachlazení pohybového aparátu, hlavně páteře nebo krku, právě kvůli sezení přímo pod klimatizací nebo ventilátorem," říká Bartoš. Ideální je nastavit výdechy do prostoru a ochlazovat okolní vzduch. Při pravidelném servisu klimatizace se podle Bartoše také není třeba obávat například šíření bakterií.

Současné extrémní teploty způsobené vlnou horkého vzduchu z Afriky by podle meteorologů měly pokračovat nejméně do konce července.
Autor: V. Šprdlík
Pátek 29.3.2024

Sdílet Sdílet na Facebooku Sdílet na Google+ Sdílet na Twitteru


Copyright © 10/2018-2024 FipoJobs.com | info@fipojobs.com