Nabídky práce

Nabídka pracovních příležitostí - práce, volná místa a brigády | Česká republika

Profese, klíčová slova nebo název firmy
Město, kraj nebo okres (nepovinné)
Prace-Brigady-Dnes.cz » Jobs magazín

Nelegální zaměstnávání jako stále častěji se vyskytující věc. Co hrozí?

30.7.2019
V současné době se můžete stále častěji setkat s takzvaným nelegálním zaměstnáváním čili s prací načerno. Jenže co to vlastně znamená? Pokud hovoříme o nelegálním zaměstnávání nebo také o práci načerno, hovoříme o práci u zaměstnavatele bez pracovní smlouvy, bez dohody o provedení práce či bez dohody o pracovní činnosti, která je samozřejmě zakázána. Stále více lidí však načerno pracuje. Častým důvodem tohoto zaměstnávání bývají menší daně, které platí zaměstnavatelé, či jiné podobné důvody. Jenže jak jsme zmínili, jedná se o zakázanou věc, která je podmíněna nemalou finanční pokutou.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Pokud u někoho pracujete načerno, pravděpodobně nepracujete u zrovna férového člověka. Je však třeba si uvědomit, že v případě odhalení nelegálního zaměstnávání hrozí pokuta nejen jemu, ale také vám, jelikož jste se načerno rozhodli pracovat. Zatímco zaměstnavatelé mohou dostat pokutu sahající až do pěti milionů korun, zaměstnancům pracujícím nelegálně hrozí pokuta sahající až do sta tisíc korun. Samozřejmě to není to jediné, co hrozí.

Co hrozí, když se rozhodnete pracovat načerno
V případě, že se rozhodnete pracovat nelegálně, nehrozí vám jen zmiňovaná nemalá finanční sankce, která bývá udělena ve chvíli, kdy se na nelegální zaměstnání přijde. Hrozí mimo jiné i to, že vám zaměstnavatel nemusí zaplatit mzdu. Nemáte pracovní smlouvu, nemáte tedy žádný důkaz o tom, že mezi vámi byla sjednána jistá suma, která vám má bývat vyplácena po odvedení práce.

Stejně tak nelze čerpat žádnou dovolenou, nemusí být dodržovány povinné přestávky nebo nelze si nárokovat náhradu mzdy, pokud by se u vás projevila nemoc či pokud by došlo k pracovnímu úrazu.

Taktéž při nelegálním zaměstnávání nemáte nárok na odstupné a zaměstnavatel za vás neodvádí zdravotní ani sociální pojištění. Nemáte tedy ani nárok na dávky z nemocenského pojištění.

Pracujte a zaměstnávejte legálně
Jelikož nelegální zaměstnávání je riskantní a opravdu nepřípustné, raději zaměstnávejte a pracujte legálně. I když se zaměstnavatelé budou muset postarat o BOZP, stále je to lepší. S BOZP i PO navíc pomůže firma PEGASUS Service.
Autor: Tebi
Čtvrtek 25.4.2024

Sdílet Sdílet na Facebooku Sdílet na Google+ Sdílet na Twitteru


Copyright © 10/2018-2024 FipoJobs.com | info@fipojobs.com